maandag 14 september 2009

bijdrage van Fred van de Winkel: determinatie van de ramen.

Voor het ontwerp van deze ramen zijn een aantal hoogte punten/periodes, markante punten en mensen waaraan hij veel te danken heeft uit het leven van Lennards genomen.


Welke feiten komen volgens mij mogelijk in aanmerking?

1) Zijn thuis en jeugd en Roermond (Dat zou misschien het raam kunnen zijn met die twee spelende jongens en de moeder) ??????????????????
2) Zijn opleiding tot onderwijzer in Echt.
3) Onderwijzer aan de voorbereidende klas te Rolduc en vioollessen te Aken.
4) 1920 onderwijzer te Horn.
5) 1923 1e Bezoek aan Solesmes en 1e contact met Dom Andre Mocquereau. Abdij van Solesmes staat op een van de ramen.
6) 1927 kennismaking Lennards en Vullinghs met mevrouw Ward in Solesmes
7) 1927 Eerste reis naar Amerika. Volgens mij staat het raam met trein, boot, vliegtuig en wiel symbool voor al zijn reizen naar Amerika en alle andere oorden.
8) 1928 grote en zeer succesvolle demonstratielessen in Utrecht bij gelegenheid van het 50 jarig bestaat van de N.S.G.V. Op een afbeelding geeft Lennards les , er is een groot raam met een chique gordijn voor, zou dat de demonstratie in Utrecht zijn?
9) 4 sept. 1928 oprichting Wardinstituut Op de ramen staat 2x een dame met vleugels, zwierend de Ward gebaren te maken. Zou zij symbool kunnen staan voor de methode of mevr. . Ward? Volgens mij moet het zoiets zijn.
10) Frans leraar, muziekleraar aan de Kweek te Roermond. (Mijn vader heeft Lennards nog als docent Frans gehad en moest Lennards muziek aan een oude docent laten)
11) Oblaat van Solesmes 1931
12) 1938 Lennards directeur Wardcentrum.
13) 1 mei 1944 werd Vullinghs gearresteerd. En waarschijnlijk overleed hij 9 april 1945 aan vlektyfus. Dat raam is natuurlijk duidelijk ; De handen van Vullinghs geketend. Wachttoren met tralies op de achtergrond. De kruizen symbool voor de vele doden. Vullinghs vertrapt de helm als symbool van de bezetting.
14) De twee fluitspelers staan naar alle waarschijnlijkheid symbool voor het pionierswerk van Lennards op het gebied van blokfluit en samen met groepjes musiceren.
15) Dan is er nog het dansend stelletje. Mevrouw Ward en (waarschijnlijk Lennards ook) waren erg onder de indruk van een Russische danseres, haar naam weet ik nu even niet vinden maar komt geheid nog wel boven.
16) Onder de oorlog heeft Lennards veel gedaan om de volksmuziek te bevorderen
17) De drie jongens in “koorzang”kleding staat waarschijnlijk symbool voor de vele klasjes of schola cantorums, door Lennards opgeleid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten