dinsdag 5 mei 2009

Eerste ontmoeting

Op zondag 19 april bezocht ik Wilko Brouwers in de Sint Benedictus Abdij Achelse Kluis waar Wilko Brouwers koormeester is. In de oude kloosterboerderij werkt hij (componeren, schrijven). Daar stonden in een eenvoudig getimmerde kist de panelen waar het hier om gaat.

De staat waarin de panelen zich bevinden is erbarmelijk. Het is waarschijnlijk dat ze uit hun voormalige sponningen zijn gesloopt op ondeskundige wijze. Ze liggen in delen op elkaar in de kist, omgeven door losse stukjes glas.

De ramen zijn voorzien van kit wat betekent dat ze in een buitengevel gezeten hebben. Er zijn restanten verf en stopverf te zien.

We hebben de panelen buiten op witte lakens gelegd en gefotografeerd. Bij een eerste inspectie is gebleken dat er ruim 20 blanke ruitjes zijn gebroken en 9 gebrandschilderde. Enkele dagen eerder ontving ik van Wilko een email met foto's in lage resolutie van delen van panelen. Gefotografeerd op enig moment dat de panelen nog in hun oorspronkelijke sponningen zaten (er zijn nog delen van kozijn en sponningen te zien. Ook zijn de ramen op de afbeeldingen nog niet stuk) De bron van die foto's is bekend.* Hogere resolutie foto's zou bij kunnen dragen tot beter herstel van de tekeningen. Misschien zijn de oorspronkelijke foto's op papier nog aanwezig.
kdb.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten