dinsdag 5 mei 2009

26 april, gesprek met Jet Simmelink

Mijn moeder herkende de naam Max Weiss. Mijn moeder, Jet Simmelink geboren in Roermond in 1922. Haar vader was Joseph Simmelink, hoofd van de Paradisschool in de Begijnhofstraat te Roermond ( 1921 - 1943). Kees Simmelink, broer van mijn moeder heeft nog stage gelopen in het atelier bij Max Weiss.

De opdrachtgever van de panelen was Sef Lennards, een van de grondleggers van het WARD systeem voor zangonderwijs in Nederland.
Ook mijn moeder heeft les gehad van deze Sef Lennards in de periode 1930 - 1935. De lessen werden gegeven op de lagere school waar opa Simmelink hoofd was.

Ik heb de foto's van de panelen bekeken met mijn moeder en bij een aantal afbeeldingen een toelichting gekregen.

De afbeelding met drie personen met stokken: Deze tekening verhaalt van het volksdansen waar Sef Lennards les in gaf. De lokatie voor deze Engelse volksdans cursussen was de speelplaats van de Paradisschool. De stokken werden als attribuut gebruikt om 'figuren' te maken. De stokken verbonden verschillende personen. Zo ontstonden choreografische patronen.

Ma heeft meer tijd nodig om de foto's beter te bekijken. Een enkele persoon op de tekeningen zijn haar bekend: Pastoor Vullings, herkenbaar in beeld, hier als jongere man afgebeeld dan hij in de jaren veertig moet zijn geweest. Vullings werd slachtoffer van het Duitse Regime. Hij zat in het Limburgse verzet.

kdb

Geen opmerkingen:

Een reactie posten